top of page
DCB193E4-BE2C-4AA6-BE3C-AC1E3EFBD87C.JPEG

Spiegeldagen

Spiegeldagen is de tweede roman van Mark Stokmans en vormt met Land van echo's een tweeluik over de familie Kruijssen en de Alquería del Moro in Spanje. Het werd gepubliceerd in februari 2024. Wilt u meer weten over de roman, lees dan hieronder of kom naar een van de lezingen en/of interviews die Mark over Spiegeldagen en Land van Echo's geeft.

Spiegeldagen ligt nu in de boekhandel.

'Drie jaar na het overlijden van zijn geliefde opa en de verdwijning van diens vrouw Pepa krijgt Ruben Kruijssen de opdracht het familiehuis, de Alquería, in Spanje te verkopen. Ruben werkt in Utrecht tegen wil en dank als makelaar en besluit af te reizen naar Spanje.

Als hij eenmaal in de streek van zijn jeugd is, komen er herinneringen boven aan onbezorgde dagen in een gezin dat toen nog bij elkaar was. Maar ook wordt hij geconfronteerd met moeilijke vragen: Waarom wordt er nog steeds gezwegen over de rol van zijn opa Herman in de Spaanse burgeroorlog? Hoe kwam Pepa in Hermans leven en waarom was haar liefde zo belangrijk voor hem en voor hun nazaten? Hoe goed kende Ruben haar eigenlijk? En waarom is zij verdwenen?

In de maanden dat Ruben in de Alquería is, dringt het tot hem door hoe belangrijk zijn eigen kijk op het familieverhaal is en waar zijn hart ligt. Maar om de waarheid over het verleden te kennen, en te weten wat met de Alquería te doen, moet hij Pepa vinden.

Spiegeldagen is een fascinerende roman over de grijstinten van de geschiedenis, over nieuwe generaties die moeten omgaan met het verleden van hun voorouders en die toch ook hun eigen weg moeten zien te vinden.'

Spiegeldagen gaat ook over hoe we ons verhouden tot het verleden - zeker als dat verleden pijnlijk is - wat ons opgedrongen wordt (door onze eigen herinneringen maar ook die van anderen) en ook hóe we eigenlijk kiezen te herinneren.

Het is een roman waarin verleden en heden elkaar afwisselen (het verhaal van Ruben's worsteling en oma Pepa's levensverhaal) en is ook een bepaalde manier verweven met Land van echo's, alhoewel je beide boeken los van elkaar kunt lezen.

Agenda

online-S-RGBJAN_2001 Medium.jpg

Pers & Media

★★★ - de Limburger

 

"Stokmans is een schrijver die de lezer iets gunt, hij is gul, vrijgevig [...] Historie en fantasie, die kleuren dit rijke verhaal [...] meeslepende vertelling [...] een verhaal dat je omhelst [...] omdat hij je zoveel kleurenpracht voorschotelt en je laat ervaren hoeveel je kunt genieten als lezer."

Boekhandels

"Nog steeds verlang ik terug naar dit boek. Wat een intens mooie roman!" –

Gerda Aukes,

Boekhandel Den Boer, Baarn

Spiegeldagen kopen?

Spiegeldagen koop je natuurlijk bij alle grote, minder grote en vooral goede boekwinkels. Lokaal kopen helpt het boekenvak levend te houden. Maar als je die mogelijkheid niet hebt, dan kan je Spiegeldagen online kopen. En koop dan vooral via onderstaande link. Daar ben ik het meest mee geholpen 😉. Dank je!

IMG_8876_edited.jpg

Interview Nooit Meer Slapen

In de nacht van 9 februari was ik te gast bij het radioprogramma Nooit Meer Slapen op Radio 1. Het werd een leuk diepgaan gesprek met Atze de Vrieze over Spiegeldagen en Land van echo's.

bottom of page